Om Festdrakten

I 2001 begynte tanken om å Designe en festdrakt tilknyttet historie og kultur i Østfold, en enkel drakt med muligheter. Drakten er utarbeidet av Ragnhild Nesset på gården Ørmen Nordre der hun driver syatelieret -Yrmin Tekstilhåntverk.

Katarina er en drakt inspirert av muligheter, det enkle, og middelalderhistorie hentet fra Ørmen i Onsøy. Dette kan sees av detaljene på drakten som er hentet fra Middelalderen og de enkle, rene linjene som gjør drakten elegant til kvinner i alle aldre og tilpasset den moderne kvinne. Drakten har muligheter ved farge- og materialvalg, og den kan lett forandres i str. med knapper og snøringer.

Festdraktens navn Katarina er hentet fra sagnet tilknyttet middelalderhistorie fra stedet Ørmen i Onsøy eller Yrmin av det gammelnorske språket. Der den Nordtyske prinsessen Katarina og hennes følge skal ha seilt og rodd opp Seutelv til Ørmen. Her skal det ha stått et slag ved bygdeborgen da tyskerne forsøkte å innta borgen gjennon en klove i fjellsiden. Under dette slaget skal prinssesen ha falt. Dette er opphavet til stedsnavnet Kattarinafallet eller ”Katrineklova”.

Som kvinnene bar sin drakt i middelalderen, bæres også Katarina Festrakt på denne måten med sine detaljer av den fotside overkjole uten ermer og med snøringer. Tilpasset den moderne kvinne har overkjolen snøring eller spensel i sidene og omsalgsskjørt som gjør det mulig å enkelt forandre festdrakten i størelse. Materiale er av lett ullstoff i fargene blå, grønn eller rød, men kan og syes i bomull. Underkjolen syes i halvlin i en lys linfarge, den er litt fasongsydd men med god ledighet slik at den kan trekkes over hodet. Som en middelalderdrakt har også denne underkjolen snøring i rygg og på ermer. Denne kan og benyttes som en lett sommerkjole. Som et alternativ til underkjolen kan det velges en klassisk skjorte med snitt som de fleste bunadskjorter. Til drakten er det valgt tradisjonsrike tinnsmykker i moderne form som finnes i ulike varianter og størelser.


Draktens detaljer

Her vises draktens detaljer.

På draktens overkjole kan man velge mellom spensel med knapper, eller snøring i siden.

Stoff og farger

Draktens overkjole syes i et lett ullstoff i fargene rød , grønn eller blå, men kan og syes i bomull. Underkjolen syes av halvlin (lin/bomull), skjorten av bomull.

Underkjolen

Underkjolen er av lin/bimull, den har god vidde og er lett innsvinget. I nederdelen er det innfelt fliker som skaper en elegant vidde. Den har en krage som kan lukkes sammen med nål eller beholdes åpen som på bildet, alt etter ønske. 

Underkjolens rygg

Underkjolen har snøring i rygg og på ermer. Den er lett, behagelig og har et elegant slankende snitt. Underkjolen kan også benyttes til sommerkjole.

Flere bilder av Festdrakten Katarina

Festdrakten Katarina

Festdrakten Katarina